Destilát s nezameniteľnou chuťou sa vyrába podľa originálneho receptu z cukrovej trstiny. Preto najviac producentov originálneho rumu sú práve z krajín, kde sa pestuje táto známa surovina. Momentálne sú najväčším producentom rumu práve Filipíny. Poznáme mnoho druhov rumu. Biely, zlatý aj tmavé odrody. Tmavá farba rumu sa získava vďaka zreniu v dubových sudoch.

Na Slovensku poznáme tradičný „tuzemák“, ktorý sa však vyrába úplne odlišným spôsobom ako originálny destilát. Preto sa musel časom premenovať na „um“, nakoľko s pravým rumom skutočne nemá nič spoločné.

 

Výroba rumu v skratke

Tradičný rum sa vyrába fermentáciou cukrovej trstiny, destiláciou a následným zrením, buď v nerezových nádobách, v ktorých rum zostane číry, alebo v drevených dubových sudoch. Práve v nich získa svoju špecifickú farbu aj chuť. Výsledkom sú rôzne druhy rumu, ktoré môžu mať od 37% až 80% objemu alkoholu.

 

Tipy rumu

miešaný nápoj mojito s bielym rumom v sklenenom pohári

Svetlé druhy rumu sa používajú prevažne do miešaných nápojov, ako známe mojito či pina colada. Zlaté a tmavšie odrody sú vhodné na konzumáciu najčastejšie len zachladené ľadom. Tmavé druhy rumu sú obľúbené aj v gastronómií  na varenie a pečenie. Rumy môžu mať sladkastú chuť, ale sú aj suché verzie tohto destilátu.

 

darčekové balenie slovenského rumu Jogaila Blackčeský rum Božkov republica exclusive

 

Tradičné rumy sa vyrábajú aj na Slovensku. Za spomenutie stojí rum Jogaila Black, ktorý ma objem alkoholu 38%. Zaujímavosťou je, že destilát z pravej cukrovej trstiny následne zreje v dubových sudoch z európskych dubov po lahodnej 8 ročnej Nestville Whisky, vďaka čomu získa výnimočnú sladkastú a drevitú vôňu a chuť s jemným nádychom po whisky.

Zaujímavý je aj český rum Rum Božkov republica exclusive s objemom alkoholu 38%, ktorý ma dokonalo vyváženú chuť. Rum s tmavo jantárovou farbou sa vyznačuje sladkou chuťou s tónmi vanilky, sušeného ovocia a aromatických orieškov.

sklenený stopkový pohár od Rona na rum

Rum môžeme konzumovať z rôznych sklenených pohárov. Z whisky pohárov aj pohárov na stopke. Elegantné a kvalitné poháre na rum vyrába aj známa slovenská firma Rona z Ledníckych Rovní. Ktorá vyrába rôzny sklenený sortiment kvalifikovaným personálom s najmodernejšími technológiami.

Tipy na pitie rumu

miešaný nápoj Cuba Libre v sklenenom pohári

  • Na Slovensku bol kedysi veľmi obľúbený nápoj rum s kolou. Avšak s tým našim tradično-netradičným tuzemským umom.
  • Tradičný rum môžeme konzumovať samostatný, s ľadom, citrónmi či limetkami a kolou. Ale aj netradičnejšie so zázvorovým pivom či tonikom.
  • Azda najznámejší drink s použitím tmavého rumu je Cuba libre. Príprava je jednoduchá. Pohár naplníme ľadom, nalejeme šťavu z polovice citrónu alebo limetky, pridáme jeden štamperlík bieleho alebo tmavého rumu a dolejeme colou.
  • Zaujímavým drinkom je aj Dark ‘n’ Stormy. Pohár naplníme ľadom až po jeho vrch, nalejeme doň zázvorové pivo a na vrch pomaly nalejeme štamperlík tmávého rumu.

 

TIP: Rum sa používa aj v gastronómií. Viete ho využiť na prípravu domáceho pečeného čaju alebo sladkej maškrty v podobe opitého Izidora. Recept nájdete TU.

Zdroj: wikipedia.org

Obr. pixabay